JCE(m-l) de Valencia
Els valencians portem despertant-nos cada dia amb por de veure quina cosa insultant farà el govern PP-VOX. I així seguim, i ninguna sorpresa. La llei de llibertat educativa, els pressupostos racistes — i el tema que tractarem en aquest article — la reforma de la llei de l’Horta. Segons ells, impulsada per a “simplificar estructuras administrativas, ahorrar costes y evitar duplicidades”. En aquest article volem analitzar com la realitat i els interessos d’aquesta reforma son uns altres.
Segons el Consell de l’Horta de València, l’òrgan d’autogovern d’aquest espai protegit fins ara: “L’Horta de València constitueix un dels espais agraris més rellevants i singulars del món mediterrani, resultat de l’activitat agrícola dels seus habitants al llarg dels últims 1000 anys. […] El seu àmbit estricte s’estén sobre un total de 40 termes municipals i inclou el conjunt d’espais regats per les sèquies del Tribunal de les Aigües, la Sèquia Real de Moncada i part del Canal del Túria. El seu àmbit ampliat està format pels 44 termes municipals, amb una superfície total pròxima a les 63.000 hectàrees.”
El preàmbul de la Reforma de Llei de l’Horta comença així: “Hui no hi ha dubte que un territori (L’Horta) diferenciat, singular i de qualitat pot convertir-se en un pol d’atracció de les activitats que generen un major progrés i benestar, i contribuir així a la millora de la qualitat de vida de totes les persones que l’habiten”. No fa falta saber llegir entre línies per a saber quin es el propòsit d’aquesta reforma: destinar terreny protegit a construir coses que donen més diners, i així, augmentar la seua “productivitat”. I què dona més diners en València? El turisme. Era necessari fer-ho tan descarat?
Seguidament, la reforma fa menció al desastre provocat per la DANA del passat 29 d’octubre, i la necessitat d’eliminar mecanismes que l’únic que fan es “entorpir la reconstrucció”. Citem textualment: “Estos danys produïts en infraestructures, vivendes, edificis, usos i activitats […] exigixen actuacions immediates, que han de poder tramitar-se amb claredat i eficàcia, evitant l’actual duplicitat d’informes necessaris”. Això culmina amb l’eliminació de l’òrgan d’autogovern anteriorment mencionat, El Consell de L’Horta de València. No fa falta fer molta memòria per a recordar una de les primeres coses que va fer el govern de Mazón en novembre de 2023 — eliminar l’Unitat Valenciana d’Emergències (UVE) — amb quasi les mateixes paraules que llegim en aquesta reforma: “optimizar todos los organismos y entes del sector público para que la gestión sea eficiente”. No sabem si les implicacions d’eliminar el Consell de L’Horta de València seran les mateixes que l’eliminació de la UVE, tot i això, podem imaginar que el futur de l’Horta de València no serà bo.
Altres coses que es poden llegir a la reforma són: “[…] se suprimixen els límits imposats amb caràcter general a les places i aforament màxim d’activitats terciàries autoritzables, i s’hi introdueix l’ús residencial dotacional en horta grau 3, mesura que possibilitarà comptar amb estes dotacions necessàries, tant en municipis directament afectats per la DANA, com en altres que també requerisquen solucions enfront de l’emergència residencial”. La reforma continua en la línia, donant molta importància al que va ocórrer el 29 d’octubre per a justificar l’eliminació de la protecció existent per a construir noves infraestructures, tant d’ús terciari, com d’ús residencial per a solucionar el problema de l’emergència residencial que tenim a tota la província de València. Segur que la construcció de més cases solucionarà l’emergència residencial? Necessitem construir més cases en zones inundables de l’Horta Sud per a que la gent visca allà? Necessitem més restaurants, més hotels i més vivendes d’ús turístic? La nostra resposta és clara. Ells legislen per als seus i no per a nosaltres.
En la línia, fa uns mesos, abans de l’entrada en vigor d’aquesta llei, es va donar llum verda per part de la Generalitat al PAI (Pla d’Actuació Integral) de Benimaclet de Metrovacesa, que destruirà al complet l’horta que rodeja aquest barri de València per a construir un total de 1.345 vivendes. El pulmó verd que protegia aquest barri de la contaminació procedent de la Ronda Nord — una de les artèries més transitades de la capital — serà substituït per torres de formigó.
No es atípic escoltar al xicotet agricultor valencià renegar de les dificultats que tenen per treure un benefici del seu cultiu. Tampoc es atípic veure camps de tarongers, o altres cultius típics de la zona abandonats. I cada volta es veuen més en el nostre territori. Quan va eixir la reforma, a banda de discutir-ho en una reunió vam preguntar l’opinió sobre aquesta reforma a un xicotet agricultor de l’Horta Nord. La seua opinió més sincera va ser, en poques paraules, que li faran un favor. Li faran un favor perquè no pot mantindre la parcel·la i li donarà més benefici (econòmic) donar-li un altre ús que no siga agrari. Nosaltres argumentem que per molt que pose solució a aquest “problema”, sabem de sobra que és perillós construir en terreny inundable. No solucionarà els problemes ni dels afectats per la DANA ni dels xicotets agricultors. Només portarà més misèria i més oportunitats d’especulació per a la burgesia.
El futur de l’Horta es incert. No sabem si enfront de l’hort que tenim a casa ens plantaran un hotel. No sabem si la caseta del veí passarà a ser una vivenda turística. Queda patent que la dreta gastarà qualsevol cosa, i en aquest cas, una catàstrofe per a complir amb la seua agenda. Nosaltres — el poble valencià — continuem exigint responsabilitats pel desastre de la DANA i continuem assenyalant als vertaders culpables. Exigim solucions reals per al problema de la xicoteta agricultura. Continuem treballant per a posar en evidència aquest sistema corrupte i continuarem proclamant: socialisme o barbàrie.